måndag 1 december 2008

You see Branko, you see what happens when you fuck Evo in the ass..

Tvärtemot av vad man trodde så har regeringen plötsligt börjat ta i med hårdhandskarna mot oppositionen. För inte så längesen kompromissade man grovt för att kunna få stöd hos oppositionen för den nya konstitutionen.

Men:

För ett tag sedan började man med att gripa prefekten (typ som guvernör i USA) i Pando (inte Beni som jag skrev först) som ansvarig för en grupp människors död. Ramaskri bland departementen i halvmånen (låglandet där oppositionen är starkast) och krav på frigivning förstås. Nu har man gripit folk i Tarija och anklagar samtidigt alla halvmånens prefekter för att ha planerat en stadskupp i september.


















Ruben Costas, prefekt i Santa Cruz, Mario Cossio, prefekt i Tarija och Branko Marinkovic, ledare i Comite Civico Santa Cruz. Tack Reuters.


Dessutom har man gripit medlemmar av civil-kommitéerna i halvmånens departement, och mumlar om att gripa ledaren i Santa Cruz, självaste Branko Marinkovic, en av Bolivias största jordägare. Dessa kommitéer är inte folkvalda och har inte stöd i lagen men är av tradition de som har mest makt i låglandets departement. Det betyder inte att de är motståndare till departementens folkvalda prefekter, snarare är man överens om det mesta och jobbar tillsammans och båda har ofta stöd bland befolkningen. Lokalpatriotismen i Bolivia, ofta detsamma som konflikter mellan folkgrupper, är och har varit så stark att demokratin ibland kommer i andra hand. Kommittéerna bildades av den ekonomiska eliten på 50-talet med målet att kämpa för låglandets intressen gentemot regeringen i La Paz. Under diktaturen 64-82 valde juntorna ofta medlemmar från kommittéerna till prefekter och andra ämbeten. Nu är de centrum i halvmånens kamp för självständighet (Autonomía).



















I samband med mötet där statskuppen skulle ha planerat, i Villamontes i departementet Tarija, utfördes sprängdåd mot statliga oljeledningar (eller om det var nån byggnad). Nu sägs det att man med hjälp av en civil-kommitté medlem i Tarija (nån O´Connor, klassiskt latinamerikanskt namn med irländskt ursprung) kan koppla sprängdådet till Branco Marinkovic, att sprängmedlen transporterades med hans plan och att två sprängmedelsexperter gav instruktioner på hans uppdrag.

Det är svårt att hålla reda på de olika maktgrupperna i Bolivia. Men det verkar vara så att partierna (en prefekt tillhör ett parti) har nytta av kommitéernas ekonomiska makt och regionala stöd, och kommitéerna har nytta av partiernas formella giltighet, eftersom dom själva enligt lagen inte får utöva politik.


När jag läste det här fick jag för mig att Villamontes är där familjen Larsen har sina ägor, men jag vet inte. Denna amerikanska familj är en annan stor jordägare i Bolivia och sonen Duston är känd för att ha varit med i filmen ”Quien mató a la llamita blanca?” (Vem dödade den vita lamaungen), spelande sig själv som nybliven vinnare av Mr. Bolivia. Duston är även känd för att på sin myspace-blogg ha sagt sagt att han brukade tycka att demokrati är den bästa styrelseformen men att Bolivia har en för outbildad befolkning för klara av det. I bloggen kan man läsa hur Marinkovic flyger in på deras ”ekoturismgård” (med egen landningsbana, ett måste för den ekologiskt sinnade..) och skålande lovar att kämpa mot Evo Morales politik.



















Larsons hamnade i blåsväder när man sköt skarpt mot de kontrollanter som regeringens institut för jordreform sänder ut. Kort sagt vill regeringen ta obrukad jord och fördela bland ursprungsbefolkningen, medan de stora jordägarna i låglandet inte vill höra talas om det. Resultatet blir bråk. Nu såg jag i Dustons senaste inlägg (han uppdaterar sparsamt), och har, att den beskjutne Almarez faktiskt kommit tillbaka och tagit kommando på ägorna. Om Duston skriver sanning, och han framstår som för rubbad för att ljuga, så visar det hur båda sidor sprider lögner för sina syften. Denne Almarez planterade enligt Duston dit vapen som aldrig tillhört Larsons.


















Förutom gripanden av höga höns och hårda tag mot jordägare har regeringen också sett till att gripa tre medlemmar i Unión Juveníl Cruceñista de comité civico, en högerextrem militant ungdomsorganisation som är en sorts civilarmé för oppositionen i låglandet. De greps för att ha hotat och attackerat polischefen i Santa Cruz. Denna grupp hotar med upplopp så snart regeringen företar sig något de inte kan acceptera och sänds ut när civil-kommitéerna vill statuera exempel. Nu har de verkligen att göra, hur de går till väga blir intressant att se. Evo Morales sätter ju till sin heder inte in militären vid oroligheter utan ignorerar i regel oppositionens provokationer. Problemet är att polisen inte alltid räcker till mot militanta grupper som UJC. I november förra året flydde polisen från staden Sucre i två veckor. Bra, tyckte en vit Sucre bo jag träffade på en krog, vi klarade oss bra utan La Paz´ polis. Han tyckte även att man måste döda alla indianer i La Paz, eftersom dom är kannibaler som dricker blod.

Som sagt, demokrati är ett mångtydigt ord i Bolivia. För regeringen handlar det om att följa statlig ordning, för oppositionen och dess anhängare handlar det om rätt till regionalt självbestämmande. För att göra saken värre skickas de gripna till La Paz för att dömas där, fast det förstås finns domstolar i låglandet också. Svårt att veta hur det här slutar men det lär bli en del oroligheter. Jag kan bara inte se att prefekterna låter sig gripas, i sina egna ögon är de helt enkelt inte ansvariga inför presidenten. Men vicepresident Lineras säger att priset för att gripa de ansvariga för den påstådda statskuppen inte spelar någon roll.

Det bör tilläggas att även Santa Cruz har en stor andel ursprungsfolk bland befolkningen, men de är betydligt mer underkuvade än på högplatån. I staden Santa Cruz finns tex. stadsdelen Plan 3000, dit UJC har dykt upp för att ”övertyga” invånarna om vad som är bra för departementet när det drar ihop sig till val. I januari kommer Latinamerikagrupperna att flytta sitt kontor från La Paz till Santa Cruz just för att ursprungs- och landsbygdsbefolkningen där är i större behov av deras samarbete.

Inget av fotona i det har inlagget ar mina, man far klicka pa dom for att se var jag hittade dom.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Go David! Det är skönt att du håller oss uppdaterade men det där var inte det kortaste inlägg jag sett;)
nämen, bra skrivet.

Rosen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Rosen sa...

allt hände på en gång. dessutom vaknar jag kl 6 på mornarna pga tidsomställningen, så jag har tid blogga.

Hanna Persson sa...

Ida fick sitta brevid mig och läsa det här inlägget av två anledningar: Det var så långt att jag hade svårt att hålla koncentrationen, och jag behövde stanna i varje stycke och reda ut historierna.

Now I know everything!

Anonym sa...

Tack för en bra rapport från Bolivia - snacka om att hela landet är i rörelse!

Det känns så orättvist att orättvisan är så pass duktigt organiserad i Bolivia, med samarbetet mellan kommittéer, oppositionspartierna och UJC. Upp till Morales att ta i hårdhandskarna!

Ser framemot din nästa rapport,
Law

och Ps, skrev ut din lilla guide, så vi kmr nog komma fram välbehållna å på topphumör!