lördag 27 december 2008

Det är harrt (halt)




Under julen har jag fått uppleva att det kan vara lite kallt även i Cochabamba. Det regnade nämligen mest hela tiden, i tidningen kallat "de första regnen", en liten påminnelse om "La Niña" (barn i femininum, i motsats till "El Nino") som förra vintern drabbade Bolivia bland andra. Se video. Här har det än så länge mest behandlats ur trafiksynpunkt. Folk körde sick-sack mellan bassänger på stadens gator. Av de 52 människor som dog under julhelgen i Bolivia så var närmare 40 av fallen trafikolyckor.





Hittade en kort video från en färd på låglandet. Lägg till ett stup så kanske det blir tydligt hur olyckor kan ske i högland och dalar. Rattfylla är tydligen ett stort problem i Bolivia, vad gäller bilbälten så har jag aldrig sett några i bussar eller taxis. Det beror väl på att man river ut inredningen på tex minibussar för att få in fler säten som kan fällas fram i olika vinklar. Eftersom medellängden är avsevärt kortade här så är det mest plågsamt för utlänningar. Resultatet av en bilolycka kan av dessa logistiska orsaker vara anmärkningsvärt många döda och skadade med tanke på fordonets storlek.





Den mest klassiska "Dödens väg" har ersatts av en nyare väg och är numera en stor turistattraktion för cykelintresserade, men just bristen på trafik gör att en del väljer den "gamla" vägen. Mången turist har fått se sin buss svänga in på denna dödsfälla trots löften om att researragören alltid åker den nya vägen.

Inga kommentarer: