onsdag 24 december 2008

Ebbe Quintana




Regeringen anklagas alltså för att vara involverad i smuggling. Det är ministern Quintana som påstås ha gett grönt ljus åt 33 lastbilar att korsa gränsen. Efter mycket om och men blev det ett förhör med Quintana i direktsändning. Jag var för liten när det begav sig men jag tror att Ebbe Carlsson-affären var något i den här stilen.


Retoriken och tonläget är förstås på en annan nivå här. Möjligen skulle Anders Björck ha kunnat komma in med ett ord någon gång. Vad jag vet finns det inte särskilt många inspelade tal från svenska politiker, i stil med "Fidel Castro talar efter beskedet om Che Guevaras död". När man ser debatter här förstår man varför det finns ganska många klassiker.


Presidenten i denna instans med parlamentsledamöter som förhörde Quintana tillhör regeringspartiet MAS. Han hade makten över mikrofonerna och tvekade inte att stänga av dem när oppositionens ledamöter gick över gränsen för det anständiga, vilket hände ganska ofta, främst genom frågor som utgick från att Quintana är skyldig. "När du pratade med smugglaren X, vad bestämKLICK", mikrofon av och presidenten hotar med att avbryta förhöret. När han insisterade på att undvika frågor som redan ställts hänvisade ledamöter till att de varit på toaletten och inte hade hört detta. Någon påstod att Quintanan använt förtjänsten på sina älskarinnor.


Det är ingen tvekan om att lastbilarna åkte in i Bolivia men frågan om vems ansvar det var verkar omöjlig att besvara. Quintana hävdar att det inte är hans ansvar och att han aldrig träffat några smugglare, såvida inte de myndighetspersoner som finns i trakten också är inblandade. Min hyresvärd säger att man inte kan lita på någon part. Smugglarna var beväpnade och även om Quintana säger sig vara oansvarig så hävdar han att det skulle ha inneburit blodbad att stoppa karavanen eftersom militär inte fanns att tillgå.


Höjdpunkten var när Quintana lovade fri insyn i sina bankkonton och uppmuntrade oppositionsledamöterna att göra detsamma. Det blev förstås kalabalik och protester, detta skulle vara politiskt självmord för många. Quintana har bakgrund i militär och säkerhetstjänst, är utbildad i The School of Americas, USA:s utbildningsplats för statskupper mot obekväma regering, dvs socialistiska. Han är inte populär bland regerings supportrar heller, många vill ha bort honom.


Förhöret avbröts till sist och jag vet inte när beslut och hur beslut ska tas.

1 kommentar:

Hanna Persson sa...

på tal om youtube klipp: http://www.youtube.com/watch?v=kY2_HAAoqqA