onsdag 31 december 2008

Den dåliga flaggan med tre färger






För några dagar sen var det en liten manifestation på Plazan (plazan med stort P är den som omringas av prefectura och municipio, typ läns- och kommunhus) med anledning av att alltfler kvinnor från ursprungsfolken studerar till en grad motsvarande studenten.


Vad jag inte vet är om alla tält tillhörde samma manifestation. Här är det en by från "tropikerna" som presenterar sig med jordbruksmetoder, odlingstyper osv.




Här en annan by som ju manifesterar sitt arv från Incariket. Tawantinsuyo är dess namn på quechua och betyder väl ungefär de fyra rikena, vars flaggor syns nedanför. Själv hade jag bara sett just den översta till vänster, kanske för att jag inte varit i andra andinska länder än bolivia. Jag känner inte till Wiphalans (flaggans) historia men vad jag vet är den i sig inte något som fanns innan koloniseringen utan något som skapats efteråt och växt som symbol. Kollasyuo är namnet på den del där området som idag är höglandet i Bolivia ingick, och "kollas" kallas dem från området, medan folken i låglandet (ofta synonymt med vita) kallas "cambas". Längst ner står med lite felstavningar att Bolivias flagga tillhör inkräktarna. Med andra ord är det en hyfsat radikal grupp som anser att från och med kolonisationen så börjar det som man nu bör bekämpa. Det är förståeligt ur deras perspektiv men problematiskt med tanke på hur kontinenten ser ut sedan fem hundra år. Wiphalan brukar förekomma tillsammans med Bolivias flagga. Här vad Wikipedia säger.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hola. Vi sitter pa Madrids flygplats och svettas floder.
Vi kommer till El altos flygplats 8pm den 2/1. Alltsa 20.00. Vore fantaaastiskt ifall du kunde mota oss.

Alex och Ida

Anonym sa...

ouh, tack for att du pickade opp oss! :D