söndag 30 november 2008

Discogryta

















I mörkret är La Paz som en uppochnedvänd stjärnhimmel. Kanske lite kitschigare, som om det i mitten fanns en stor discokula. Landar man på kvällen får man en bra utsikt när man åker ner från El Alto. Mitt foto är taget från fel håll, upp mot kanten där El Alto och högplatån börjar.

Tredje dagen nu och jag har svårt att avgöra om min lilla huvudvärk beror på höjden eller att snuset tog slut på planet från Sao Paulo. Det kanske är just därför det är ett passande tillfälle att sluta med nikotin. Man kan inte identifiera abstinensen. Solen gör väl sitt till, ibland känns det som att den sparkar en i ryggen.


















I ljuset är La Paz en tegelgryta. Även på avstånd ser husen ut som tegelstenar och vägarna som murbruk. Lätt att använda metaforer som ”det sjuder av liv…” när man tränger sig fram på gatorna. Jag undrar vad Reclaim The Streets skulle innebära i Bolivia, om problemet är de offentliga miljöernas kommersialism. I Bolivia är gatorna bokstavligen kommersiella eftersom alla som inte har något formellt arbete är där och försöker sälja något. En debattartikel här kan handla om att det inte finns trottoarer kvar.
















Städer har sina lukter. Problemet är att beskriva dem. De ger ofta en ohälsosam känsla som ändå är nostalgisk. Gatulivet i La Paz gör att det luktar mat, typ stekplattor och grillar på trottoaren. Luktar ofta gott men salmonellalarmet ljuder högt. Städer där gränsen mellan inne och ute är diffus, har en speciell inomhuslukt. Det finns inget som isolerar bort lukten av byggmaterialen. Stål och tegel och cement. Lyhördheten förstärker. Man kan föreställa sig hur det är att bo i ett parkeringshus. Nu på sommaren är det inga problem.


Igår var president Evo Morales på TV. Man firar att analfabetismen är utrotad i departementet Potosí. Det var ett av hans vallöften och det måste vara ganska skönt om man efter sin tid som president kan säga att man alfabetiserade sitt land, om han nu hinner så långt. Idag söndag är det gudstjänt. Den här statliga kanalen verkar faktiskt vilja vara ganska uttömmande om Bolivia. Istället för reklam har man små snuttar om olika delar och företeelser av och i landet.


















På Aerosur´s plan från Sao Paulo fanns det en turisttidning som gav en helt skev bild. Ett reportage om El Alto, som om man inte varit där måste vara helt vilseledande. Det enda man skrev om var företag och vad de producerade och känslan av att ”det här var ju inte så farligt”. Ett annat om Santa Cruz där staden föreföll vara paradiset. Aerosur är ett bolivianskt flygbolag. Om jag minns rätt så har eller hade expresident Goni ägarintressen där. 2003 flydde han till USA för att slippa åtal, sjuttio människor har honom att tacka för sin död efter att militären sattes in vid protester mot utforsaljning av naturresurser. Så kan man också se tillbaka på sin tid som president.

3 kommentarer:

Hanna Persson sa...

... jo och så var det en sak till: jag saknar dig!

Anonym sa...

Hur känns det att vara tillbaka till Bolivia, David? Cuentanos cuando has pedido la abstinencia! ^^

Rosen sa...

jag tror jag kommit over snuset men det finns ju annan att sakna.